Na začátku soutěže jste uvedl, že kdybyste vyhrál, použijete výhru na cestování za jídlem. Už máte konkrétní plán?
Petr Jonáš: Na prvním castingu mně přišla tato otázka tak trošku zábavná. Neříkám, že jsem si nevěřil, ale byl jsem si vědom, že cesta za titulem je dlouhá a vytoužený cíl velmi daleko. A i proto jsem se snažil odpovědět nějak zábavně. Pro upřesnění jsem řekl: „Peníze bych projedl, propil a procestoval.“ Teď, když už jsem konečně dorazil na vrchol pomyslné hory MasterChef, budu trošku více uvažovat nad tím, jak s penězi naložím. Ale nebojte se, určitě tam bude cestování a spousta jídla. První cesta určitě povede do mého milovaného Edinburghu, kde moji drazí přátelé otevřeli novou úžasnou restauraci.
Co bylo na MasterChefovi nejtěžší?
Petr Jonáš: Je těžké říct, co bylo nejtěžší. Každé kolo mělo své úskalí. Život na vile taky nebyl vždy jen zábava. Až na malé drobnosti jsme měli obrovské štěstí na bandu příjemných a inteligentních lidí. Každý přidal svoji unikátní osobnost, až vznikla různorodá paleta vlastností, která tvořila toto místo příjemným, snesitelným a zábavným. Co bylo pro mě nejtěžší? Koncentrovat se na každé nové kolo. Zahodit za hlavu rozčarování z proher a nezdarů. Najít energii zvednout se a pokračovat dále. Věřím, že to je jedna z věcí, která mě k vítězství dovedla.
Na jaké své jídlo jste nejvíc pyšný?
Petr Jonáš: Je jich rozhodně víc. Co se týče základních kol, musí to být jednoznačně kolo Vision. Jídlo bylo přesně podle mých představ. V eliminacích jsem nejvíce pyšný na jídla od pánů Židka a Kosáka. To byl úplně jiný rozměr. Spousta věcí, technik, a přece všechno fungovalo geniálně dohromady. Ve finále musím zmínit rozložené cannelloni, to byl z mé strany asi vrcholný výkon.
Zůstanete v kontaktu s některými ze soutěžících?
Petr Jonáš: Plně doufám, že ano. Nerad bych zmiňoval konkrétní jména, aby to nevyznělo jako nějaké preference toho či toho. Ale jsou tu lidé, ke kterým cítím větší náklonnost, hlavně z generačních důvodů. Marek a Zuzka jsou definitivně jedněmi z nich a Octavia, která je pro mě něco jako mladší sestřička, kterou jsem vždy chtěl.
Je naopak někdo, s kým už se vidět nikdy nechcete?
Petr Jonáš: Takový člověk v soutěži nebyl.
Jak jste byl spokojený s porotou?
Petr Jonáš: Porota je trojice naprosto úžasných kuchařů a hlavně skvělých lidí. Všichni tři nám byli oporou. Mnohokrát nám radili a učili nás různé nové věci. Každý dle mě přinesl něco. Jirka je velký profesionál. Radek veliký motivátor, i když to dělá poněkud specificky, a Maťo - to je prostě pohodář plný pozitivní energie, který nás dokázal uklidnit a už jen svým postojem povzbudit. Strašně bych si přál, abychom zůstali v kontaktu. Bez nich by soutěž neměla smysl a tak vysokou úroveň.
Jak se změní váš život po Masterchefovi?
Petr Jonáš: To skutečně nevím. Mám svoji kavárnu a té se chci i nadále věnovat. Chci rozšířit nabídku o večery zážitkové gastronomie a dozajista použít něco, co jsem se v soutěži naučil. Budu se snažit chopit každé dobré příležitosti tak, jak to dělám celý život. V co však doufám nejvíc, je, že to bude k lepšímu a že se mně podaří udržet se oběma nohama pevně na zemi.
Budete vydávat kuchařku. Proč by si ji měli lidé pořídit?
Petr Jonáš: Na to se neskonale těším. Kuchařku by si měli koupit všichni, kteří chtějí objevit nový pohled na vaření. V kuchařce budou recepty nás všech. Nebude to jen ego zvedající psaní o mně, ale bude to cesta všech finalistů, která přinesla největší radost jednomu z nás. Očekávejte kuchařku od MasterChefa a tím jsou svým způsobem všichni, kteří se účastnili finálové TOP 20.